Simon en ik maken soms ruzie over onbenullige dingen. Hij vindt het vaak niet leuk om mee te helpen of dingen te doen, en is dan teleurgesteld als ik geen tijd heb om iets met hem te doen. Dat botst. Dus als hij mij uitnodigt om iets te doen met hem en school vind ik dat extra leuk.
Het is een leuke en speciale dag. De Queen Victoria Market is de grootste markt op het zuidelijk halfrond. Er werken 3000 mensen en de markt is 7 dagen per week open. We beginnen met een rondleiding over de vleesmarkt. De gids vraagt of er vegetariërs in de groep zijn en ik zie Simon verschrikt naar mij kijken. Ik houd wijselijk mijn mond en hij is mij daar dankbaar voor. Voor vlees- en viseters zijn de vleesmarkt en de vismarkt paradijselijk. Ze hebben alles, het is dagvers (volgens de gids.....) en betaalbaar. Betaalbaarheid in Melbourne is tegenwoordig een zeldzaamheid.....
Iedere nacht komt het vlees binnen over een rails die door de hele hal loopt. Dat doen ze al sinds 1880. Iedereen is onder de indruk. We maken kennis met een 3e generatie slager (zie foto) die trots vertelt over orgaanvlees dat hij verkoopt. De kinderen rillen en zetten een stap achteruit als hij een koeienhart laat zien.
Op de vismarkt leren we over hoe het hoort te ruiken en hoe verse vis te herkennen. De kinderen mogen een inktvis vasthouden, en opnieuw wordt er gerild. Simon durft nauwelijks naar mij te kijken maar ik houd vol.
Iedereen slaakt een zucht van opluchting als we naar de groenten en fruitmarkt gaan. Daar begint de missie van de groep. Ze hebben een budget en moeten gaan selecteren op prijs, kwaliteit en waar de spullen vandaan komen. Als ze aan mij hebben gevraagd hoe je weet of een ananas rijp is, en ik vertel over het blaadje dat je uit de kroon kan trekken kijken ze bedenkelijk. Maar als ze het later verlegen aan een fruitverkoper vragen en hij laat een ananas zien waar je makkelijk een blaadje uit kan trekken, heb ik het vertrouwen van de groep gewonnen. Ze vragen honderd uit. Testen sinaasappels op smaak, checken de afkomst van aardbeien, gaan rond om de meest florissante verse munt te kopen.
We mogen alleen fruit en groeten kopen maar als we langs de broodmarkt lopen kijken ze verlangend naar de broden, bollen en croissants. Onder het motto dat ik voor mijzelf een amandelcroissant wil hebben, koop ik er een om direct te concluderen dat dat veel te veel is voor 1 persoon. Ze glunderen, terwijl de croissant in stukken verdeeld wordt en iedereen een stukje krijgt. Het is ons geheim :-).
Simon straalt. De rest van de dag is hij in een goed humeur. Ik mag op de terugweg naast hem zitten in de bus. Hij helpt met koken 's avonds en vraagt zelfs advies over hoe hij het het beste aan kan pakken als zijn groep de volgende dag aan de slag moet met het fruit dat ze hebben gekocht.
De markt bracht Simon en mij dichter bij elkaar. Ik ben blij. We gaan snel weer een keer!
Het koeienhart.
De inktvis....
Het is winter, dus sinaasappelseizoen!
De vleesrails.
Een bakkersraam.
Straatmuzikanten tegenover de markt.