dinsdag 30 september 2008
gatsie een kakkerlak in de gordijnen
zondag 28 september 2008
verzoek van Isis
- De Hawthorn Hawks hebben de Grand Final gewonnen, het normale leven is weer hervat
- Het leren kennen van mensen gaat heel makkelijk. We bouwen het langzaam op. Zaterdag hadden we mensen uitgenodigd en het was heerlijk om aan onze tafel te zitten met potentiele vrienden en koffie (en uiteraard thee met melk) te drinken
- De kinderen hebben een babysit
- We hebben een strand ontdekt waar de kinderen kunnen spelen omdat het heel ondiep is, dat het water nog ijskoud is en rechtstreeks uit de Zuidpool komt maakt ze niets uit
- Ik ben weer begonnen met hardlopen, Simon en Isis fietsen mee
- De boekenkastjes zijn ge-arriveerd dus vandaag maken we de 20 dozen die nog in de garage staan leeg
- De financiele crisis begint ook in Australie een dieptepunt te krijgen, prijzen stijgen, het aantal huizen dat de koop staat ook. Gelukkig hebben wij er nog geen last van, maar de tekenen dat het niet zo goed gaat zijn overal zichtbaar
- Ik ben officieel begonnen met het opzetten van een walking wagon business, de geheimhoudingsverklaring is getekend. Ik schrijf nu het business plan (www.rambler.nl). Heerlijk om weer een beetje aan de slag te gaan, ik heb het ontzettend gemist. Wat ik in de toekomst ga doen weet ik nog niet precies, dit jaar beschouw ik als sabatical year dus ik neem nog even de tijd. Er zijn in ieder geval kansen genoeg.
donderdag 25 september 2008
dag karin
Vandaag was de laatste dag van twee heerlijke weken met Karin. Vanochtend nog even naar het strand voor het huis. Stenen gooien, koffie drinken. Daarna koffer pakken en naar het vliegveld. De vlucht ging op tijd, dus na een laatste koffie, een paar dikke kussen en een paar dikke tranen is ze door de schuifdeuren van de douane vertrokken ("de lift" volgens Simon). En zijn wij weer naar ons, nu lege, huis teruggereden. Juist vandaag is het heel warm buiten, mensen drinken voor het eerst weer wijn op hun dakterrassen. Het strand voor ons huis is drukbezocht. Maar wij hebben een beetje koud, zonder de warmte van Karin in huis.
Le cochon fait le grand saut
Comme d’autres de ses congénères, elle participait, avec enthousiasme, aux championnats de course et de plongeon porcins. Ces compétitions sedéroulent chaque année depuis quinze ans en Australie.
dinsdag 23 september 2008
voorjaarsvakantie
zaterdag 20 september 2008
naar de stad
woensdag 17 september 2008
wandelen
We brengen Isis dinsdag met de Rambler naar school. Dat is ca. 3 km verderop. We worden onderweg voortdurend aangesproken en toegelachen over de Rambler. Er worden opmerkingen gemaakt als "dit moet een Europese uitvinding zijn", "zit er ook een motortje op", "kan ik er mee hardlopen", "is het ook voor honden". Een man met een rollator wil wel even meerijden. De mogelijkheden van de Rambler nemen met de minuut toe. Wij denken dat we een cultuuromslag teweeg gaan brengen met deze wagen. Mensen gaan hun dagelijkse beweging functioneel maken. Iedereen brengt hier 's ochtend de kinderen naar school, of gaat naar werk met de auto. Daarvoor, tussendoor en daarna wordt er gewandeld, gejogged of zijn mensen in de sportschool, allemaal omdat bewegen MOET. Waar niemand aan heeft gedacht lijkt te hebben is dat het ook mogelijk is om te bewegen terwijl je bijvoorbeeld naar school loopt of fietst. De fietspaden voor ons huis zijn altijd druk, behalve in de spits. Dan is er niemand!!! Ik heb het eens aan iemand gevraagd "neem jij wel eens de fiets om naar school te gaan?" Antwoord: Stilte......Gewoon nooit aan gedacht. Wij denken dat dat gaat veranderen met onze komst. En de Australiers denken waarschijnlijk dat wij gek geworden zijn :-)
maandag 15 september 2008
verjaardag Simon
Vrijdag was Isis jarig. 5 jaar alweer. En zondag was Simon jarig. Hij noemt zichzelf de grote bink die al 3 jaar is geworden. Met het passeren van de 3 jaar grens vindt hij dat hij nu ook nootjes mag eten, een hele pizza in de pizzeria op moet kunnen eten, ondersteboven achterstevoren van de glijbaan af mag, en 's middags niet meer hoeft te slapen. Wij vinden het prima. Hij straalt van trots over zijn volwassen leeftijd. Hij maakt zelf zijn bed op, poetst zelf zijn tanden en kleedt zichzelf aan. Alleen veters strikken lukt niet zo goed, maar dat wil hij nu gaan leren.
zaterdag 13 september 2008
zomer
donderdag 11 september 2008
bezoek!
De afgelopen dagen stonden helemaal in het teken van hoog bezoek. Het huis moest af, alle spullen op hun plek. En minimaal een ingerichte logeerkamer. Veel tijd om te bloggen was er niet want om een heel huis ingericht te krijgen met drie gezellige kleine mensjes om je heen is nog best even een uitdaging. Maar het is gelukt, vanochtend zijn de (15 kuub ;-)) dozen opgehaald en kon de auto weer in de garage. Maar nog belangrijker, waren we klaar voor het ontvangen van ons bezoek.
maandag 8 september 2008
Ver weg
vrijdag 5 september 2008
Thuis
Wat een bijzondere ervaring, als je je spullen aan de andere kant van de wereld weer ziet. De vraag of alles past kan nu beantwoord worden. Binnen 3,5 uur waren de verhuizers weer vertrokken en was alles binnen. Dus ja, het past. De verhuizers hebben de grote dingen uitgepakt en in elkaar gezet. We hadden ervoor gekozen om de dozen zelf uit te pakken. En dozen hebben we. De kinderen hebben eindeloos geholpen en opende gisteren al vroeg in de middag hun restaurant in de woonkamer.
woensdag 3 september 2008
De laatste avond in een leeg huis
maandag 1 september 2008
Water, een kostbaar bezit
Water, de beschikbare hoeveelheid, de kwaliteit, en hoe er mee om te gaan is een actueel en veelbesproken onderwerp in Victoria en Melbourne. Dat er zoveel over wordt gesproken wordt veroorzaakt door de lange aanhoudende perioden van droogte in de afgelopen decennia en de daarmee samenhangende waterschaarste.
In 2005 is een groot lange termijn project gestart dat “Our Water Our Future” heet. Dit houdt onder andere in:
- A 150 billion litre desalination plant to provide water for Melbourne, Geelong, Westernport and Wonthaggi;
- A major irrigation upgrade in the Food Bowl in Northern Victoria to deliver water savings to be shared equally between irrigators, the environment, and Melbourne; and
- A major expansion of the Victorian Water Grid with pipelines to connect Melbourne’s water system with the desalination plant and Northern irrigation upgrades, connect Geelong to Melbourne’s supplies, and connect Hamilton to the Grampians Wimmera Mallee System.
Uiteraard is niet iedereen het eens met deze maatregelen. De discussies gaan vooral over 1) dat het realiseren van dit project een grote toename van stroomverbuik als gevolg heeft, en dit kan het broeikas effect versterken. 2) het eigendom van water. Mag je water eigenlijk wel van de ene naar de ande regio transporteren, mag je het verkopen, wat zijn de kosten wat zijn de baten en voor wie?
Waterbesparende maatregelen voor de consument zijn in 2007 in gang gezet. Er wordt gewerkt met waterverbuik restricties. Hoe ernstiger de droogte, hoe strenger de restricties (schaal van 4 t/m1 waarbij 4 staat voor zeer ernstige droogte). Er staan boetes op het overtreden van de restrictiemaatregelen. Mensen zijn aangesteld om het waterverbruik per huishouden nauwlettend in de gaten houden. Je ziet ze regelmatig door de straten of tuinen lopen met hun watersensoren. Ze hebben het recht om in alle tuinen onaangekondigd en ongevraagd polshoogte te nemen. Een andere besparingsmaatregel die de overheid probeert door te voeren is een teruggave van een deel van het aankoopbedrag van waterbesparende gebruiksvoorwerpen of apparaten, zoals bijvoorbeeld bepaalde front loader wasmachines, wc’s of zuinige douchekoppen. Zaterdag is in ons huis een douchekop vervangen, na eerst te denken dat het dezelfde 25liter per minuut kop was, bleek het bij nadere inspectie toch een spaarkop te zijn. Begint het beleid te werken? Ook hebben de meeste mensen hier waterverslindende top loaders als wasmachine, maar om dat de veranderen is heel lastig, zelfs met een vergoeding.
En tot slot wordt de maatregel van het prijzenssysteem toegepast. Dit werkt heel simpel. Hoe meer water je verbruikt, hoe hoger de waterprijs wordt.
Momenteel zijn de waterresevoirs van Melbourne voor 33,6% gevuld. Dit percentage staat dagelijks op de voorpagina van de kranten vermeld. Het waternivo is te laag. Vorig jaar rond deze tijd was het 38%. Wij als nieuwkomers kunnen ons dat nauwelijks voorstellen. De afgelopen weken en ook vandaag is er zoveel regen gevallen.
Al die regen zorgt er in ieder geval niet voor dat de reserves voldoende zijn aangevuld en de waterverbruik restrictiefase 3a blijft van kracht. Voor wie willen weten wat de regels zijn waar we ons aan moeten houden à
HTTP://WWW.MELBOURNEWATER.COM.AU/CONTENT/WATER/WATER_STORAGES.
Het houdt ons dagelijks bezig en dit is pas wat we op het eerste gezicht hebben waargenomen. We zijn ons, meer dan in Nederland, bewust van iedere druppel water die ongebruikt, en dus teveel, door de gootsteen verdwijnt.