maandag 1 september 2008

Water, een kostbaar bezit

Regen, wolken, nog meer regen onderweg naar Ballarat


Hier waterschaarste? Ja!

Water, de beschikbare hoeveelheid, de kwaliteit, en hoe er mee om te gaan is een actueel en veelbesproken onderwerp in Victoria en Melbourne. Dat er zoveel over wordt gesproken wordt veroorzaakt door de lange aanhoudende perioden van droogte in de afgelopen decennia en de daarmee samenhangende waterschaarste. 

In 2005 is een groot lange termijn project gestart dat “Our Water Our Future” heet. Dit houdt onder andere in:

  • A 150 billion litre desalination plant to provide water for Melbourne, Geelong, Westernport and Wonthaggi;
  • A major irrigation upgrade in the Food Bowl in Northern Victoria to deliver water savings to be shared equally between irrigators, the environment, and Melbourne; and
  • A major expansion of the Victorian Water Grid with pipelines to connect Melbourne’s water system with the desalination plant and Northern irrigation upgrades, connect Geelong to Melbourne’s supplies, and connect Hamilton to the Grampians Wimmera Mallee System.

Uiteraard is niet iedereen het eens met deze maatregelen. De discussies gaan vooral over 1)  dat het realiseren van dit project een grote toename van stroomverbuik als gevolg heeft, en dit kan het broeikas effect versterken. 2) het eigendom van water. Mag je water eigenlijk wel van de ene naar de ande regio transporteren, mag je het verkopen, wat zijn de kosten wat zijn de baten en voor wie?

Waterbesparende maatregelen voor de consument zijn in 2007 in gang gezet. Er wordt gewerkt met waterverbuik restricties. Hoe ernstiger de droogte, hoe strenger de restricties (schaal van 4 t/m1 waarbij 4 staat voor zeer ernstige droogte). Er staan boetes op het overtreden van de restrictiemaatregelen. Mensen zijn aangesteld om het waterverbruik per huishouden nauwlettend in de gaten houden. Je ziet ze regelmatig door de straten of tuinen lopen met hun watersensoren. Ze hebben het recht om in alle tuinen onaangekondigd en ongevraagd polshoogte te nemen. Een andere besparingsmaatregel die de overheid probeert door te voeren is een teruggave van een deel van het aankoopbedrag van waterbesparende gebruiksvoorwerpen of apparaten, zoals bijvoorbeeld bepaalde front loader wasmachines, wc’s of zuinige douchekoppen. Zaterdag is in ons huis een douchekop vervangen, na eerst te denken dat het dezelfde 25liter per minuut kop was, bleek het bij nadere inspectie toch een spaarkop te zijn. Begint het beleid te werken? Ook hebben de meeste mensen hier waterverslindende top loaders als wasmachine, maar om dat de veranderen is heel lastig, zelfs met een vergoeding.

En tot slot wordt de maatregel van het prijzenssysteem toegepast. Dit werkt heel simpel. Hoe meer water je verbruikt, hoe hoger de waterprijs wordt.

Momenteel zijn de waterresevoirs van Melbourne voor 33,6% gevuld. Dit percentage staat dagelijks op de voorpagina van de kranten vermeld. Het waternivo is te laag. Vorig jaar rond deze tijd was het 38%. Wij als nieuwkomers kunnen ons dat nauwelijks voorstellen. De afgelopen weken en ook vandaag is er zoveel regen gevallen. 

Al die regen zorgt er in ieder geval niet voor dat de reserves voldoende zijn aangevuld en de waterverbruik restrictiefase 3a blijft van kracht. Voor wie willen weten wat de regels zijn waar we ons aan moeten houden Ć 

HTTP://WWW.MELBOURNEWATER.COM.AU/CONTENT/WATER/WATER_STORAGES.

Het houdt ons dagelijks bezig en dit is pas wat we op het eerste gezicht hebben waargenomen. We zijn ons, meer dan in Nederland, bewust van iedere druppel water die ongebruikt, en dus teveel, door de gootsteen verdwijnt.