donderdag 30 april 2009
inpakken
Vandaag pakken we in tropisch Port Douglas onze tassen weer in. Morgen is het Grote Afscheid en gaat iedereen weer zijns weegs. Het valt zwaar.
dinsdag 28 april 2009
van tawny nurse shark tot skybury coffee plantation
zondag 26 april 2009
de Grote Dag
De eerste tranen worden al voor het ontbijt geplengd. De eerste kado`s worden tijdens het ontbijt overhandigd. De eerste woorden gesproken.
We staan om 8.30u in de startblokken om te vertrekken naar de Scenic Rail Route van Freshwater naar Kuranda. We vliegen over de weg ernaartoe want uiteraard is deze dag strak gepland en het station is een uur rijden bij het vakantiehuis vandaan. We moeten wel de trein halen. Even lijkt het mis te gaan. De afslag Freshwater staat duidelijk aangegeven, maar daarna houden de borden op. Freshwater staat ook niet op de kaart. Inne, ik en Wendy gaan in onze feestelijke kleding en in ons beste Australisch de weg vragen bij een huis op palen. Overal staan de deuren open bij de huizen hier en is nergens een hek om de tuin of een bel bij de voordeur. Dus we lopen naar de veranda en roepen dan een paar keer "Good Day, GOod DAy, GOOD DAY!" Het volume neemt toe naarmate de tijdsdruk groter wordt. Ja, er komt iemand. Je ziet hem denken, je moet vrouwen ook niet de kaart laten lezen.....maar hij legt geduldig de route uit. Volg de rails en je komt bij het station..... Tja, dat hadden we misschien ook zelf kunnen bedenken. Het is inderdaad niet moeilijk en we zijn er zo. Keurig 5 minuten voor de antieke trein aankomt op het perron. Als een haas plakken we onze entreestickers op onze kleren, vanaf dat moment zijn wij treinpassagiers op de Cairns-Kuranda lijn. Heel toepasselijk heet de treinmaatschappij K&R. Waar wij natuurlijk meteen Karin en Rene in lezen. We reizen in een eigen wagon. Dat is dankzij Sib, die in de wagen ligt en die past niet in de wagon die ze voor ons in gedachten hebben. Tenminste, dat is wat ze ons vertellen. Met een knipoog vertelt de conducteur iets later dat het natuurlijk was voor de mensen in de andere wagon die een rustige treinreis wilden ;-). Hoe dan ook, wij zijn er erg blij mee en we zijn nog niet vertrokken of de champagne gaat open. Het is een spectaculaire tocht van 1,5 uur in deze ouderwetse trein. Onder het genot van hapjes en drankje kijken we onze ogen uit naar het regenwoud, de oceaan in de verte, de watervallen onderweg. De ramen staan wijd open en een warme tropische wind waait door de coupe. Het feest is in volle gang.
In Kuranda drinken we een koffie in het park en willen dan terug naar de auto`s in Freshwater. Speciaal voor ons rijdt de bus naar Cairns een stuk om via Freshwater. Freshwater heeft namelijk geen direkte busverbinding met Kuranda. Oeps, even een logistiek foutje in de planning. Maar altijd op de Australische mentaliteit vertrouwend, Sib naar voren duwend en zo onschuldig mogelijk kijkend heeft het juiste effect. Al binnen 5 minuten spreekt de chauffeur de verlossende woorden "no worries, I could make a little detour". Ook weer geregeld.
Weer thuis bouwen we een rustmoment in. De kinderen slapen, er wordt drank gehaald voor het feest `s avonds, er worden duiken afgesproken voor de komende dagen, er liggen een paar in het zwembad en Karin en Rene lopen samen romantisch over het strand. Om 17.30u is iedereen weer bij elkaar.
Dan neemt de spanning weer toe. We hebben voor het eerst in ons leven een chef, Gail is haar naam, aan huis besteld. Er komt iemand voor ons koken. Wij hoeven niets te doen behalve de tafel te dekken. We plukken de halve tuin kaal om een bos tropische bloemen op tafel te kunnen zetten.Wij zorgen voor de borrel, de chef zorgt voor de rest. Het is een groot succes. Wel heel vreemd om niets te hoeven doen. Het is reuze gezellig. Even onrust als de assistente van de kok een huilende Sib meeneemt en Inne de kans biedt om ook eens rustig te eten. Waar gaat ze met Sib naartoe, is dit een verkapte kidnap actie? Nee natuurlijk niet en binnen 2 minuten slaapt Sib op haar arm als een roosje. De andere kindjes vermaken zich op hun eigen manier. Isis heeft mascara en gelakte nagels en probeert heel groot te zijn. Tom eet in zijn eentje bijna de hele schaal met kindergroenten en dipsaus leeg, Nout rijgt komkommers aan een rietje, Simon is zo opgewonden dat hij bij het rondrennen een enorme bult op zijn hoofd valt. Never a dull moment.
Het eten is goed. Veel te veel, maar heerlijk. Alles wat over is staat in de koelkast zodat we morgen weer een makkelijke kookdag hebben. De taart als toetje is goddelijk. Een mix tussen wat ze hier noemen "chocolate mudcake" en "death by chocolate".
Tussendoor doen we spelletjes zoals dieren raden, woorden doorfluisteren. Dolle pret. Het hoog intellectuele gehalte dat je misschien verwacht op een avond als deze is ver te zoeken......maar de daverende lachsaldo`s maken dat meer dan goed.
En dan is de dag alweer voorbij. Ik merk dat het niet goed te beschrijven is hoe leuk en hoe speciaal het was. Het is echt jammer als de dag voorbij is. De kadootjes overhandigd, de mooie en lieve woorden gesproken.
40 jaar lang getrouwd zijn en dan nog steeds zo blij zijn met elkaar, dat is fantastisch. Een voorbeeld voor ons. We zijn enorm trots op onze fantastische ouders. En wat een kado om dat met elkaar zo te kunnen vieren. Karin en Rene, nogmaals, GEFELICITEERD.
(Het lukt helaas niet om foto`s te laden. Die komen later)
vrijdag 24 april 2009
tropisch
We BBQen in etappes. Wendy en Jorrit zetten een fantastisch diner op tafel terwijl Simon en Tom nog aan het keten zijn in bed, Nout nog lekker in bed ligt te zingen, Sib ook wil eten en Karin Isis aan het voorlezen is. Het valt niet mee om de familie met elkaar aan tafel te krijgen terwijl de kindjes in hun nieuwe bedden in slaap proberen te vallen. Het lukt uiteindelijk toch, met enige flexibiliteit van de koks. Die onvermoeibaar de BBQ aan en uit maken, en weer aan, en weer uit, en dan toch weer aan tot iedereen inderdaad er klaar voor is om te komen eten.
We verklappen tijdens het eten het programma van zondag. Karin en Rene willen het zo graag weten.
Het valt helemaal niet mee voor ze om dingen uit handen te geven. Maar wij, van onze kant vinden het heerlijk om ook een keer iets voor ze te kunnen doen, te kunnen organiseren. We grijpen onze kans om dat nu even te doen, in ieder geval tot en met zondagavond. Het wordt een dolle boel.........
Nog een kleine footy update van Bud. Sinds 1911 hebben The Saints niet meer de eerste 5 wedstrijden gewonnen. Komt dat omdat Bud barracked (Australisch voor "to shout support for a team") voor deze club? Of omdat Steijn een Saints sjaal heeft gekocht? Is het bijgeloof? Natuurlijk niet. In ieder geval staan ze ver bovenaan in de competitie. En heeft Bud weer footy tipping punten gescored in een juiste voorspelling.
donderdag 23 april 2009
de spanning stijgt
maandag 20 april 2009
iris en alex
zondag 19 april 2009
het blijft feest
donderdag 16 april 2009
verjaardag
woensdag 15 april 2009
dinsdag 14 april 2009
beach road
maandag 13 april 2009
inne, maurice, nout en sib in melbourne
zaterdag 11 april 2009
pasen
In Melbourne bestaat pasen uit 4 dagen. Goede vrijdag, paaszaterdag, eerste paasdag en tweede paasdag. Omdat wij op de dag voor goede vrijdag terugkomen van onze korte vakantie is ons ontgaan dat goede vrijdag hier een belangrijke dag is waarop werkelijk alles gesloten is. Omdat wij inmiddels verwend zijn met de supermarkten die 7 dagen per week, van 's ochtends 6 tot 00.00u 's avonds open zijn, kunnen we het ons haast niet voorstellen. Hebben we nu een probleem? Hoe moeten we nu een diner opdienen voor het bezoek van Karin en Rene op vrijdagavond? Met elkaar onderzoeken we onze kasten en koelkasten. Bij de enige bakker die een paar uurtjes open is koopt Karin de slabakken, bedoeld voor sandwiches, leeg. Aan het eind van de dag is het gelukt toch nog een hele maaltijd bij elkaar te scharrelen. We hebben er zelfs plezier in ;-). En we hebben een heerlijk diner en een gezellige avond.
donderdag 9 april 2009
surfende dolfijnen en vliegende washanden
dinsdag 7 april 2009
footy communicatie
maandag 6 april 2009
Talk of the town
zondag 5 april 2009
....professionele wandelaars gaan naar Canberra....
Rene en ik vertrekken vrijdag in ongelooflijk noodweer vanuit Melbourne. Het begint goed. De taxi die ik online heb besteld komt niet opdagen. Nu is dit hoogst ongebruikelijk in Melbourne, taxi’s komen altijd exact op tijd. Dus om 13.08u bel ik de taxicentrale. "Klopt mevrouw, er is hier geen boeking, dat is dan misgegaan. Wanneer had u opgehaald willen worden?" Ik: "Nu!" Na 10 minuten worden we alsnog opgehaald en horen we van de chauffeur dat het vliegveld is afgesloten vanwege het slechte weer. Hierdoor vertrekken we een uur later dan gepland waardoor we de boottocht voor internationale lopers, waar we voor waren uitgenodigd, niet meer kunnen halen.
Niet getreurd, nu kunnen we de tijd goed gebruiken om de omgeving te verkennen, de startlokatie te zoeken en een plaats waar we kunnen eten. En dat laatste is nog helemaal niet eenvoudig in Canberra. We beginnen met een degelijke voorbereiding, de startlokatie. We stappen zelfbewust en fit het hotel uit en gaan meteen rechtstreeks naar de startplaats. Denken we. Na een kwartier merken we dat de kaart niet klopt. Na 5 minuten komen we erachter dat het helaas niet aan de kaart, maar aan ons ligt. We zijn verkeerd gelopen. We lopen het kwartier weer terug naar het hotel en beginnen opnieuw. Uitgelachen door zwermen krijsende kakatoe's boven onze hoofd en op de achtergrond naderende donderwolken en bliksem. Gewapend met kaart achterstevoren ondersteboven lopen de 1.6km naar de start, en vinden deze. Er is eigenlijk behalve een spandoek “Start” nog niet veel te zien van de voorbereidingen voor al die duizenden mensen die morgen gaan lopen. Dus lopen we door om wat van de stad te zien. We maken kennis met Canberra in de avond.
Canberra is een bijzondere stad. Ruim opgezet. Surrealistisch. Enorme gebouwen, doodstille straten. Rommelige woonwijken, enorme parken en sportvelden (cricket/ footy/ rugby). Tijdens onze wandeling zien we geen huizen, alleen brede lanen en enorme gebouwen. En eigenlijk ook geen mensen. En dat kilometers lang. We lopen door, houden we het droog? Kunnen we hier straks wat gaan eten? Ja, daar, op de hoek zitten een paar winkels, restaurants, een supermarkt! We doen snel wat boodschappen voor de wandeling van zaterdag. Dan lopen we de straat in waar alle restaurantje zitten. Een soort oase in het midden van het niets. We zitten binnen als er een enorme onweersbui overkomt. Mensen beginnen te applaudiseren. Het regent! Hebben wij weer. Nooit regent het hier, behalve vanavond. Maar we kunnen niet anders dan blij zijn voor iedereen. Canberra en omgeving zijn kurkdroog. We wandelen tevreden terug naar het hotel, het is inmiddels droog. We hebben de eerste 10km in de benen, we zijn goed opgewarmd. Morgen gaat het los. Nog even televisie kijken (die krijgen we niet aan, en dan ook niet meer uit.....), nog even tandenpoetsen (Rene is zijn tandenborstel vergeten) en onze spullen klaarleggen voor de grote dag.
Vol verwachting melden wij ons om 7.00u bij de start zaterdagochtend. We hebben geen drommen mensen naar de start zien lopen. Blijkbaar zijn we te vroeg. We halen onze rugnummers en wachten vol spanning op de dingen die komen gaan. Er komen met ons nog 65 wandelaars, veel Belgen, Japanners, Zwitsers, Italianen, Australiers, die de 42,3km gaan lopen. En dat is het voor deze afstand. Ok, prima. We gaan als groep onderweg, om 7.40u, 10 minuten later dan gepland. De wandeling loopt door en langs de stad. Zoals verwacht lopen de Belgen verschrikkelijk hard. In een uur zijn de meeste mensen uit zicht verdwenen. Rene en ik stappen enthousiast door. Binnen 2 uur hebbben we de eerste 10km er op zitten. We zijn apentrots op onszelf. Dit is een makkie! Ondertussen wordt het surrealistische karakter van de stad steeds duidelijker. Wonen hier wel mensen? Behalve op de sportvelden en de schaarse winkels die we tegenkomen zien we heel weinig activiteit op straat.
Bij 20 km komen we de eerste verdwaalde mensen tegen in de botanische tuinen. Een groepje Japanners. Bij 25km krijgen we een beetje spierpijn maar lopen we breed lachend langs de Belgen die koffie zitten te drinken bij een cafe. En dan wordt het heuvelachtig. Pffff. Het is toch wel ver, maar wij kunnen dit makkelijk, toch? Onze snelheid loopt wat terug door al dat stijgen en dalen. We beloven onszelf dat we bij 27km, controle post 4, een 15min rustpauze in mogen lassen en een broodje gaan eten. Dat doen we ook. Nu lopen de Belgen ons breedlachend voorbij. We kijken vriendelijk en meelevend naar de mensen die de 20km lopen en die we hier tegenkomen. Trots laten we onze rugnummers zien, wij doen 42. We lopen gestaag door en ik stel voor het tempo toch weer wat op te voeren. Iedereen is inmiddels uit zicht verdwenen.
En dan....Bij controlepost 6, op 30km komen we er achter dat we voor 16.00u binnen moeten zijn om in aanmerking te komen voor onze felbegeerde medaille en certificaat. We komen er ook achter dat we inmiddels de allerlaatsten zijn in onze groep. Wisten wij veel dat dit een wandeling voor wandeltopsporters is. We kijken elkaar aan en zeggen, wat anderen kunnnen, kunnen wij ook. We berekenen nauwkeurig op welke tijden we waar moeten zijn. Het is nu 13.45u. Om de 5 minuten controleren we of we snel genoeg gaan. Met de blik op oneindig, het zweet op onze ruggen in de brandende zon, liters water drinkend racen we het wandelpad af. Volhouden, nu geen foto maken van die mooie grijs met roze kakatoe. Trek je niets aan van de twee kookaburra's die gierend van het lachen ons nakijken vanuit hun veilige eucalyptusboom. Drinken? Niet stilstaan, blijven lopen! Tot onze vreugde lopen we in op een aantal andere wandelaars. Kijk eens hoe fit we zijn! Fanatiek lopen we nog wat harder, die kunnen we inhalen!
Dit gaan we halen. Gaat het nog? Ja, een beetje vermoeide benen, niet meer.........
We halen het. Ruim. We komen om 15.55u binnen, en niet als laatsten. We hebben 8uur gelopen, en een kwartier gerust. Ik noem dit "just in time management" We worden onthaald met applaus door een groepje internationale lopers die op de laatste wandelaars zitten te wachten. We krijgen een medaille. We zijn blij als een kind. Dan kijken we rond. Waar zijn alle andere afstandslopers van vandaag? De duizenden wandelaars? Waar zijn de masseurs, waar is de sausage sizzle? Iedereen is al weg. Zoals in de regels staat is het om 16.00u afgelopen. En dat is het ook. Om 16.05u is alles dicht, opgeruimd. We lachen erom. Laten snel een foto van ons maken door een laatste wandelaar die net wegloopt. En beginnen dan onze toch van 1.6km naar het hotel. En dan is 1,6km best lang....... Echter, met een warme douche, drinken, chips en druiven zijn we zo weer opgeknapt. Nog wat paracetamol en goed met voltaren smeren en we kunnen er weer tegenaan. We lopen langzaam, maar zeker, onze kilometer naar de straat met de restaurantjes. Drinken wijn, eten pizza. Zolang we zitten kan niemand zien dat we zere benen hebben....... En dan staan we op, grote glimlach die alle spierpijn doet verbleken en wandelen weer terug naar het hotel. In totaal lopen we vandaag 48km. Zoals te verwachten slapen we heerlijk.
En dan is het alweer zondag. Doet het pijn? Nee hoor, een beetje stijve spieren, dat is alles. We ontbijten in een cafe en gaan dan nog even de spieren loslopen in een wijk waar we nog niet geweest zijn. En waar alle schitterende villa's staan. Het ziet er anders uit dan waar we gisteren gelopen hebben. Sjiek. We komen langs het huis van Kevin Rudd, the prime minister van Australie. We gaan de heuvel op naar het parlementsgebouw. Lopen dan nog langs de start om te kijken hoe het er voorstaat en om te vragen hoeveel deelnemers er in totaal meedoen aan de wandeltweedaagse (incl de 42km van zaterdag). De CEO van de wandelvereniging herkent ons direkt en vertelt met stralende ogen dat er niet minder dan 650 deelnemers zijn dit weekend. We zijn onder de indruk ;-). Na 10km staan we weer bij het hotel. Het zit er op. We hebben het volbracht en hebben een heerlijk weekend gehad. Volgend jaar weer? JA. Maar dan wel MET wandeltraining!
....foto's van de wandelaars.....
donderdag 2 april 2009
100 jaar geleden....
Bij het doorgaan van het schoolhek vanochtend stappen we 100 jaar terug in de tijd. Het is net alsof we door een tijdsmachine worden verplaatst. Het is vandaag "schoolassembly" bij Isis op school. Op zich niets bijzonders, een dergelijk assembly vindt wekelijks plaats. Echter, vandaag waren voor het eerst de "preppies" erbij aanwezig en de ouders zijn uitgenodigd om dit bij te wonen. Een deel van de oudere kinderen is verkleed naar school gekomen in pakken uit de jaren van de goudzoekers. Je kan ze zo in het museum zetten. Zo heeft dat er toen uitgezien, er is niets veranderd. Er wordt begonnen met het Australische volkslied. Van Isis hebben we geprobeerd te leren hoe het gaat maar dat is helaas niet gelukt. Isis weet het zelf eigenlijk ook nog niet precies hoe het gaat en beweegt keurig haar mond mee op het moment dat iedereen opstaat en begint te zingen. Dan mogen de preppies hun eigen lied doen, het Italiaanse "Ciao Buongiorno". En dan begint de lange zit van prijsuitreikingen. Prijzen voor kinderen die "persistance" hebben laten zien, "get along" gedrag, "organisatie" en zo voort. De halve school mag opstaan om een prijs in ontvangst te nemen. Dan worden de prijzen uitgereikt voor de winnaars van allelei sportactiviteiten. En dan tot slot worden de totale puntenstanden van de schoolhuizen doogegeven. En ik maar denken dat dat alleen in de boeken van Harry Potter bestond. Niet dus.