maandag 31 mei 2010
griesmeelpap
zaterdag 29 mei 2010
jet lag
donderdag 27 mei 2010
laatste dag
maandag 24 mei 2010
vriendschap en vakantie
Van dinsdag tot vandaag heb ik 6 keer een blog geschreven. En 6 keer is het mislukt om te publiceren. Het nadeel van de blog is dat je niet ziet wanneer internet eruit vliegt. Dan ben je net klaar en dan zegt je computer dat hij geen verbinding meer kan maken. Dus ik heb het opgegeven. Het brengt ook veel rust om even nauwelijks internet toegang te hebben. Het is goed voor de nachtrust. Maar niet goed voor werk. Dat ga ik morgen inhalen. En niet goed voor de blog. Dat ga ik nu inhalen.
Afgelopen week was een week van vriendschap en vakantie. De kindjes ondergebracht bij opa's en oma's geeft tijd om te reizen, te denken en vooral mensen te zien. Al zes keer heb ik geprobeerd op te schrijven hoe het is om rond te rijden over vertrouwde wegen, door lange files, langs groene weilanden en eindeloze dorpen en steden. Van cultuurshock kom ik langzaam in de gewenningsmodus. Dat gaat snel en makkelijk, voor ik het weet ben ik gewend aan het Nederlandse uitzicht. De rijtjeshuizen, de degelijkheid, de keurige wegen. Bloemen en planten voor een habbekrats. Een bakker tot de nok gevuld met taartjes, koekjes en kwarkbollen. De stoepen direct langs de weg, zonder grasstroken. Knotwilgen langs het water. Overal fietsers, groot en klein. Zonder helm. (Simon: "Dat is toch vreselijk gevaarlijk mam!). Nauwelijks 4X4 auto's op de weg. Wel heel veel verkeer op de weg. Tankstations waar je gewoon diesel kan tanken zonder dat je bij de vrachtwagentank hoeft te staan ploeteren met veel te snel stromende diesel. Het is opvallend hoe snel je went aan een anders straatbeeld als je bijna twee jaar ergens anders woont. En het is verfrissend om met een nieuwe bril Nederland in te kijken.
Familie en vrienden geven mij het mooiste kado dat er is. Tijd en vriendschap. Onbeperkt en onvoorwaardelijk. En het mooiste is dat het niet uitmaakt dat er tijd tussen het moment dat we elkaar voor het laatst zagen, en nu. Het lijkt alsof gesprekken die we een jaar geleden nog niet waren afgerond moeiteloos weer worden opgepakt. Dit is bijzonder.
Ik merk dat het leven bruist. Iedereen is druk en staat er middenin. En ik mag er een stukje van meepikken. Er wordt bij iedereen logistiek gejongleerd om kinderen, werk, huis en vrije tijd te kunnen combineren. Iedereen werkt hard. Heel hard. Ik vind het knap hoe iedereen het doet en dan ook nog de rust kan uitstralen om mij te logeren te hebben. Op bezoek te hebben. Of een stuk door het bos te wandelen. Door de Achterhoekse Bush over onverharde paden te hobbelen naar een aspergeboerderij. Ik zie dat de vooroordelen die ik had over Nederland behoorlijk worden bijgesteld. Maar nog steeds zie ik dat de mensen het land maken. Het is niet het land dat mij bijzonder trekt, maar het zijn de mensen die mij thuis laten voelen. Zelfs al sta ik nu waarschijnlijk bekend als notoire te laat komer (de files hebben mij geleerd twee keer zoveel tijd te nemen om ergens te komen). Sinds donderdag pas ik het principe toe (zonder heel veel succes trouwens, ik ben nog steeds te laat gekomen).
Woensdagavond kom ik in Weesp in de bed & breakfast van Inne en Maurice. Het is een oase van rust in het oude centrum van Weesp. Mijn bed staat opgemaakt, er staan overal bloemen, een ouderwetse pot is tot de rand gevuld met Hollandse stroopwafels, spritsen en Weesper moppen. Inne geeft 's avonds laat nog even een rondleiding door de winkel, ik kan niet wachten om het allemaal te zien.
Langzaam maar zeker worden alle gaatjes in mijn hart gesloten. Het zien van iedereen stelt mij gerust. Het feit dat het niet uit lijkt te maken voor vriendschap en familiebanden dat we zo ver weg wonen stelt mij gerust. Ik zie hoe de buik van Inne groeit, hoe de neefjes groot worden. Hoe iedereen verder gaat met zijn leven. En wij passen daar nog gewoon in. Alsof het niets is. Heel gewoon. Maar dat is het niet. Het is bijzonder. Ik voel dat ik besta. Dat wij als gezin bestaan.
Helemaal compleet zijn we als ik donderdag de kindjes ga ophalen en als we vrijdag Bud van het station in Weesp gaan ophalen. Bud schuift moeiteloos in het Nederlandse leven. Hij doet alsof we niet zijn weggeweest en zegt nuchter, "het is gewoon zoals ik dacht dat het was, alsof ik niet ben weggeweest. Ik moet alleen even wennen aan rechts rijden".
Inmiddels zijn we terug in Luxemburg. Met internet zoals jullie zien. We hebben tot donderdag tijd om vakantie te houden. Te wandelen, uit te rusten en op te laden voor we weer terug gaan naar huis. Want dat is het wel. Huis. Australie is waar we nu horen. Ookal is dat op dit moment even moeilijk voor te stellen.
Dank jullie wel lieve Karin en Rene, Inne en Maurice, Sib en Nout, Wendy en Jorrit, Casper, Cees en Mientje, Marie-jose en Teun en Kees, Janske, Chantal, Heleen, Mirjam en Edmar, Nina en Hidde, Mascha en Bram, Anne-Marit en Emma, Ceriel en Diane, Joep en Stef, Mark en Annemieke, Daan en Julia, tante Babe en oom Ingmar, tante Marijke en Arjon, Anouk en Jeroen, Merlijn, Gijs en Keetje-Inne, oom Jan en tante Annie, Godelieve, Olek en Eden, Reina en Jurgen, Jannes en Mink en iedereen die we niet konden zien omdat we er te kort zijn, voor alles wat jullie ons geven! Het is van onschatbare waarde.