vrijdag 15 mei 2009

oerhollands

Het begint hier echt koud te worden. Bud heeft zin in erwtensoep. Maar waar kan je rookworst krijgen? Simon wil al maanden vanillepudding zoals je die in Nederland in een bak koopt van Mona. Maar dat bestaat hier niet. Dus we aan zelf aan de slag, maar wat is in hemelsnaam maizena n het Engels?? Gelukkig geeft internet de oplossing dus de pudding komt er. Jouw puddingvorm komt uitstekend van pas Inne! En jouw Nederlandse kookboek ook Mascha! We willen al weken onze lievelings kwarktaart bakken (uit het kookboek van Mirjam), maar hoe we ook zoeken, kwark is iets dat hier volledig onbekend is. Bolognaise chips waar Bud al maanden naar smacht, niet te krijgen. Boerenkool, probeer dat maar eens te vertalen, dat is een koolsoort waar niemand ooit van gehoord heeft. Kroketten? Die moet je zelf maken. Filet Amercain? Veel te gevaarlijk, daar kunnen bacterien in zitten en mag hier niet verkocht worden. Hetzelfde overigens met schenkel om soep van te trekken, ze lachen je uit als je erom vraagt. Of we nooit van Creuzfeldt-Jacob disease hebben gehoord......
Bud en de kinderen missen soms dingen die heel specifiek zijn voor Nederland. Voor mij is het echter luilekkerland met alle fantastische groenten, fruit en 30 verschillende soorten peulvruchten, meel, Aziatische verrassingen.  Het leuke is dat dingen waarvan je in Nederland denkt dat het overal verkrijgbaar is, oerhollands blijken te zijn. Net als dropsleutels, kant en klare kroepoek in zakken, atjar, seroendeng, pomelo's, slagroom om te kloppen, karnemelk, magere yoghurt, krentebollen. Wat wel weer grappig is dat er een supermarktketen is die een Nederlands schap heeft met speculaas, bokkepootjes, hagelslag, stroopwafels, zuurkool en zelfs zoete ketjap. En in het gewone broodschap van iedere supermarkt liggen pakjes import roggebrood, uit Nederland, in alle soorten en maten.
Hoeveel fantastische dingen je wel kunt krijgen, er blijven altijd dingen die je een beetje blijft missen in de keuken of op tafel.