Vooral mensen met een lichte huid zijn gevoelig voor de schadelijke effecten van de zon. Dat de straling schadelijk is heeft te maken met verschillende oorzaken. Aanleg, het gat in de ozonlaag, het aantal zonne-uren dat je hier hebt, hoe veel en hoe vaak je bent blootgesteld aan de zon en of je als kind al te maken hebt gehad met verbranden, etc. Voor wie hier naartoe komen is het verstandig om eens te kijken op de sunsmart website http://www.sunsmart.com.au/
Gisteren was er een stukje op de radio over hoe mensen hier omgaan met de zon. Met een cynische stem werd er verteld dat de onwetende mensen uit Noord-Europa zoveel mogelijk schadelijke stralen proberen te vangen om lekker bruin te worden. Het is waar, op de stranden zie je opvallend veel immigranten en ex-pats. Een Australier gaat met dit weer zeker niet in de zon liggen, levensgevaarlijk. Toen ik gisteren tegen 17.00u naar het strand liep met de kindjes werd ik drie keer aangesproken of ik wel wist wat ik deed en of we voldoende hadden gesmeerd. En of we wel naar het UV weersbericht hadden gekeken, tot 18.15 werd er gewaarschuwd voor extreme UV straling.
Wat wij doen? Wij blijven binnen en anders smeren we met veel sunblock. Altijd hoeden op. En zo laat mogelijk naar het strand voor wat afkoeling. Maar we kunnen niet voorkomen dat we toch een beetje verkleuren. Dat helpt weer tegen tegen verbranden. Daarnaast hebben we ook wat zon nodig voor de aanmaak van vitamine D. We willen niet dat door vitamine D gebrek de kinderen de Engelse ziekte (Rickets) krijgen. Deze ziekte komt de laatste 10 jaar steeds meer voor in Australie. Wat is de gouden middenweg?